Melken tegen lage kosten

Deskundigen hebben berekend dat de gemiddelde melkprijs tot 2028 niet veel zal stijgen. Er wordt uitgegaan van een langjarig gemiddelde van 36 cent. De meeste winst zit dus in het melken met een lage kostprijs. Een mogelijke manier om kosten te besparen is het voeren van bewerkt graan. Hiermee kan een deel van de soja in het rantsoen worden vervangen.

Soja in het rantsoen vervangen

Gemiddeld genomen bestaat 15% van de krachtvoergift uit soja. Deze soja is meestal niet lokaal geproduceerd. De meeste soja komt uit de Verenigde Staten, Brazilië en Argentinië. Gezamenlijk zorgen deze landen voor 80% van de wereldproductie. Het transporteren van deze soja naar Europa brengt hoge kosten met zich mee, en zorgt bovendien voor voor een hoge CO2 footprint. Het vervangen van soja zorgt dus naast kostenbesparingen ook voor milieuwinst. Er zijn dus meerdere redenen om te kijken naar geschikte vervangers voor soja.

Bewerkt graan als vervanger voor soja

De laatste jaren neemt het voeren van bewerkt graan een opmars. Een van de gebruikte methoden is de ‘PowerGrain’ methode. Deze methode berust op het gebruik van enzymen. Hierbij wordt graan geplet en vervolgens gemengd met enzymen en voederureum. Tijdens het proces wordt het graan goed geconserveerd en stijgt de hoeveelheid ruweiwit. Doordat het bewerkte graan zowel eiwit als energie bevat kan een deel van het krachtvoer worden vervangen. Afhankelijk van de bedrijfsgrootte kan de besparing oplopen in de duizenden euro’s.

Bufferwerking

Tijdens het PowerGrain proces stijgt ook de pH van het graan, wat zorgt voor een bufferende werking in de pens. Dit betekent dat pensverzuring wordt voorkomen en het aandeel graan vaak makkelijk naar de 5kg kan. Dit betekent melken met een lage kostprijs terwijl uw koeien gezond blijven.

Heeft u ook interesse om zelf graan te bewerken met PowerGrain? Neem dan contact op met ons: 0561 433115.