Bokashi is het Japanse woord voor “goed gefermenteerd organisch materiaal”. Het is een kringloopconcept om reststromen om te vormen tot bodemvoeding. Doel hierbij is om de organische stof in de bodem te verhogen en voedergewassen te voorzien van de nodige nutriënten. Bokashi zorgt er bovendien voor dat schrale gronden meer sponswerking krijgen. Dit betekent meer vochtbergend vermogen in vochtige tijden en meer vochtafgevend vermogen in droge tijden. Voor zware kleigronden zorgt bokashi juist voor betere bewerkbaarheid en betere structuur.
Bokashi ontstaat door organisch materiaal te laten fermenteren met hulp van Effectieve Micro-organismen. Men kan naast bermmaaisel, ook uitstekend stalmest of tarwestro met drijfmest ferementeren tot bokashi. Hiermee maakt men een uitstekende bodemverbeteraar.
Voordelen van Bokashi:
-Optimale voeding voor bodemleven
-Verhoogt de organische stofbalans
-Ziekte-onderdrukkende werking bodem
-CO2- en NH3 uitstoot nihil
-Hergebruik van eigen reststromen
-Houdt mineralen binnen de bedrijfskringloop
-Besparing afvoerkosten reststromen
Bokashi maken:
Bokashi kan van haast elk type vers organisch materiaal worden gemaakt: Denk hierbij aan vaste mest,
drijfmest, mislukte graskuil, riet, tarwestro, bladeren, houtsnippers, maar ook aan berm en natuurmaaisel.
In alle gevallen wordt er Microferm(1), Zeeschelpenkalk (2) en Kleimineralen (3) toegevoegd. Hiermee wordt een goede
fermentatie en de kwaliteit van het eindproduct gewaarborgd. Alles goed
wordt gemengd en minimaal 8 weken luchtdicht afgesloten.
Zie voor meer info de Bokashi Folder